Vinresa till Toscana 23-28 april 2009

Sex ljuvliga dagar i april 2009 så reste vinjuntan till Toscana med Lisa Solberger (www.wineway.se). Vi åkte på torsdag morgon 23 april från bygdegården med Hallsta Buss till Skavsta där flyget gick mot Pisa kl 11.00. Efter en rundtur bland sevärdheter och framförallt vinproducenter så landade vi åter på Skavsta vid midnatt tisdag 28 april

 

Så här skrev Lisa:

Under Toscanas sol och i skuggan av cypressernas parasoll, kommer vi att få njuta av många underbara viner och goda maträtter. Jag citerar vetenskapsmannen Galileo Galilei som redan på 1600-talet sade: En måltid utan vin är som en dag utan solsken. Förutom all smakrikedom så förför Toscana sina besökare med ett bedårande vackert landskap och konstskatter i varje liten by och stad. Historia, kultur och tradition har placerat Toscana på världskartan som ett av världens måsten. Hit åker man för att njuta av livets goda.

Vi kommer att besöka fem vinproducenter som producerar både traditionella och moderna viner. Traditionella viner tillverkas i första hand av inhemska druvor, för röda viner använder man Sangiovese, Canaiolo, Malvasia Nera, Mammolo och Colorino och för vita viner Vernaccia, Trebbiano och Malvasia, allt enligt den italienska vinlagen, d.v.s. efter regionens föreskrifter av druvval och odlingssätt som infördes 1963. Moderna viner består av de klassiska röda druvorna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Syrah, Merlot och gröna Chardonnay och Sauvignon Blanc.

Våra producenter kommer att berätta allt om deras vintillverkning och de uppskattar frågor! Så har du några funderingar kring vintillverkning, vinproduktion eller t.ex. vinhistoria, så förbered gärna några frågor och jag garanterar att du får ett fulländat svar från en stolt vinproducent.

Trots att Toscana är en av Italiens främsta vinregioner, domineras landskapet inte av vinodlingar. Toscana är fortfarande ett landskap med en variation av olivodlingar, åkerbruk och boskapsskötsel.

I Toscana betar den berömda nötkreatursrasen Chianina som är helt unik för regionen och som förknippas historiskt med det Etruskiska folket som levde och verkade i Toscana redan 1000 år före Kristus. Vi kommer att passera genom många Etruskiska byar under vår resa speciellt när vi åker ned till den moderna vinregionen Maremma (Toscanas kuststräcka).

Sedan 70-talet har man här tillverkat vin av den klassiska Bordeaux blandningen; Cabernet Sauvignon och Merlot. Man fann även att Sangiovese gifte sig väl med blandningen och resultatet blev Italiens mest kända viner Sassicaia, Ornellaia och Tignanello, som omgående fick heta ”Super Tuscans” då kvaliteten överglänste klassiker såsom Barolo, Barbaresco och Brunello di Montalcino!

Vi rundar Maremma och styr mot Italiens främsta vinby Montalcino! Från borgen blickar vi ut över den toskanska landsbygden och vem vet kanske ser vi Siena i norr.

Lite fakta om Toscana; 23 000 km2 stor region, som söderifrån omfattar provinserna Grosseto, Siena, Pisa, Arezzo, Firenze, Livorno, Lucca, Massa-Carrara, Pistoia och Prato. Regionen genomskärs av flera betydande floder som Arno och Tibern. Högsta punkten är Monte Prado (2050 m.ö.h). Arkipelagen innefattar förutom Elba, Italiens tredje största ö, även mindre öar. Huvudstaden Florens har cirka 400 000 invånare och Siena 80 000 invånare.

Toskanska berömdheter: Galileo, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Dante, Boccaccio, Puccini, Familjen Medici, Florence Nightingale, Guccio Gucci och Salvatore Ferragamo.

Varmt välkommen ombord på resan!
Lisa